<

Dwalen door het landschap van Gerrit Achterberg.

“ Ik heb van de natuur nog nooit genoten

 als hier op Hoonte in de Achterhoek.

Mariahoeve heet het hoge huis”

Uit de gedichtenbundel de Hoonte.

 

Wist u dat de dichter Gerrit Achterberg (1905-1962) bijna de helft van zijn oeuvre heeft geschreven in de acht jaren (1944-1952) dat hij in Neede woonde? De gedichten van Achterberg  werken inspirerend en geven de omgeving van Neede ontegenzeggelijk een bijzondere glans.

De Gerrit Achterberg-route( ca 13 km), uitgezet door de plaatselijke VVV, leidt de wandelaar of fietser langs nieuwe informatieborden uit de Needse periode van de dichter.

U wandelt of fietst door de prachtige natuur en het dorp Neede langs de plekken waar Gerrit Achterberg heeft gewoond en die hem  inspireerden voor zijn gedichten.

De totaal vijf gedichten van Achterberg markeren de naar hem genoemde wandel/fietsroute.

Ze zijn alle afkomstig uit de bundel Hoonte (1949), zo genoemd naar het buitengebied van Neede, waar Achterberg na zijn huwelijk met Cathrien ging wonen. Ze kregen van de gemeentelijke huisvesting een gedeelte van de Mariahoeve toegewezen, een statige herenboerderij met het voorkomen van een kapitale villa.

Twee grote applicaties zijn aan de route toegevoegd.

Het zesde gedicht “de Herzelving” staat op de muur bij het Mans Kosterplein.

En bij het gedicht” Het dorp” bij het voormalig Gemeentehuis ,  vindt u de “Code Civil “ waarin de dichter zijn weerzin  tegen de overheid uitspreekt.

Nieuwsgierig geworden, de route is te koop bij de VVV  Neede voor € 2,95 .

 

 

Foto's

Details

Soort evenement
wandelen fietsen

Waar
Neede