<

Uitkijktoren

 

  

Natuurobservatietoren De Needse Berg

In de volksmond “de uitkijktoren”.  Dan weet iedereen meteen waar je het over hebt.

De toren van 16 meter hoog is te vinden op de Needse Berg in de nabijheid van de Olde Mölle, een

ander karakteristiek en bijzonder punt op de Needse Berg.

De uitkijktoren is gebouwd ter ere van het 100-jarig bestaan van VVV Neede en op 26 mei 2018 officieel geopend. Het geld voor de bouw is mede opgebracht door talloze sponsoren, van wie de namen zijn te vinden op de erelijst naast de toren.

De 48 traptreden zijn betaald door particulieren en bedrijven die zo ook hun steentje hebben bijgedragen. Hun namen zijn in de traptreden aangebracht.

Diverse vrijwilligers zijn weken bezig geweest met de bouw c.q. afwerking.

De toren is gelegen aan de Beukenbosweg.

Bij de toren staat een informatiebord met een korte beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van de Needse Berg en de hier voorkomende vogels.

Bovenop de toren is een gedicht als eerbetoon aan Willem Sluiter. Door hem is voor het eerst de naam Achterhoek als streeknaam gebruikt.

Bij mooi weer heb je uitzicht op ForFarmers in Delden, de Alfatoren in Enschede en in het oosten zie je de windturbines net over de Duitse grens in Ammeloe en Lünten. Naar het zuiden toe overzie je de hele Achterhoek; tot voorbij ’s Heerenberg.

Op de leuningen van het hoogste platform zijn bordjes met vermelding van alle waar te nemen punten.

Het mooie van de toren is, dat je bij elk bezoek een ander uitzicht hebt. Je merkt dan ook dat de toren blijft trekken. Er zijn altijd mensen bij en op de toren te vinden.

De natuurobservatietoren is dan ook zeer de moeite waard om te bezoeken.