<

Natuurgebied Het Achterveld

 

Natuurgebied Het Achterveld

Het Achterveld is de naam van een 110 hectare groot natuurgebied in Neede. Dit natuurgebied is uniek, omdat er een van de laatste stukjes natte heidevelden in Nederland te vinden is.

Flora en fauna

De grond is voedselarm en dat is bepalend voor de plantengroei.

Door het steeds schaarser worden van dit soort woeste gronden, staan inmiddels vele van de aan deze gronden gebonden plantensoorten zoals dopheide, pijpenstrootje, zonnedauw, klokjesgentiaan en gerimpeld gaffeltandmos op de lijst van beschermde planten.

Men vindt er bovendien een uitgebreid dierenleven met o.a. uilen,  spechtensoorten, talingen, boompiepers en goudvinken, kleine zoogdieren (wezel, eekhoorn), amfibieën (boomkikker) en reptielen. Ook bijzondere vlinders zoals het gentiaanblauwtje zijn kenmerkend voor het gebied.

Zeldzaam is de jeneverbes die in het gebied te vinden is.

Deze conifeer of naaldboom is te herkennen aan de grijsgroene kleur en aan de korte, maar zeer stekelige naalden. De plant komt voornamelijk voor op hoge zandruggen.

De jeneverbes wordt gebruikt in de zuurkool of in de jeneverstokerij.

In het Needse Achterveld kom je verschillende bollen wilde gagel tegen.

De wilde gagel is op zijn mooist in april en mei, dan krijgt de struik zijn herkenbare oranje kleur. Vergeet vooral niet te ruiken aan deze plant, de citroenachtige zeepgeur zal je tegemoet komen. Vanwege deze geur werd de wilde gagel vroeger veel gebruikt voor een lekkere geur in de bedstee.

Naast verdroging vormt vergrassing een van de grootste bedreigingen voor dit natuurgebied. Om dit tegen te gaan, wordt het gebied van tijd tot tijd begraasd door runderen en paarden.

Er zijn verschillende wandelroutes in dit prachtige natuurgebied uitgezet.     

De routes zijn te koop bij de VVV Neede.

Foto's

Details

Soort evenement
QR Natuurgebied Het Achterveld

Waar
Neede