Rietmolen en de kerk
Rietmolen en de kerk
Het kerkdorp Rietmolen dankt zijn bestaan aan de overgang van de RK kerk van Neede naar het protestantisme. Dat gebeurde omstreeks 1600. Voor die tijd stond het kerkelijke leven in Neede weliswaar onder sterke lutherse invloed, omdat het viel onder de lutherse Heerlijkheid Borculo. Maar de bisschop van Münster handhaafde, als heerser over Neede, het katholieke geloof.
Na 1600 kwam Neede als gevolg van de ontwikkelingen in de 80-jarige oorlog onder sterk calvinistische invloed. De Staatse troepen veroverden onder leiding van Prins Maurits in 1616 de Heerlijkheid Borculo op de bisschop van Münster en daarna was alleen nog het gereformeerde geloof toegestaan.
De katholieken zochten plaatsen, waar zij de mis konden houden en kwamen uiteindelijk terecht in “Brook’n” een buurtschap ten oosten van het huidige Rietmolen.
Op diverse boerderijen kwamen de gelovigen in het diepste geheim bijeen, want het houden van een mis was niet van gevaar ontbloot.
Daar ligt de oorsprong van het feit, dat Rietmolen in een hervormd gebied katholiek is gebleven.
Rietmolen heeft zich in de loop van de 19e eeuw ontwikkeld tot een dorp waar voorzieningen als school en begraafplaats tot stand kwamen.
De oude kerk was een bouwval en werd in 1835 vervangen.
In 1932 werd de huidige kerk van Rietmolen gebouwd. Het werd een bijzonder ontwerp van architect Clemens Hardeman.
De kerk is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en daarmee een buitenbeentje. In de jaren vijftig nog gezien als een slippertje van de tekentafel. Nu bekend als belangwekkend.
Het gebouw staat op de rijksmonumentenlijst(1999).
Vooral de minaretachtige, 45 meter hoge toren is karakteristiek en uniek in zijn verschijningsvorm. Voor architectuurliefhebbers beslist de moeite waard.
De kerk is in 1933 ingewijd en kreeg als beschermheilige de martelares Cecilia.
Details
Soort evenement
QR Rietmolen en de kerk
Waar
Neede